Tłusty czwartek spędza sen z powiek wielu osobom stosującym diety odchudzające. Dzieje się tak dlatego, że tego dnia pokusy czyhają za każdym rogiem, a uleganie im kosztować nas może nawet 1000 dodatkowych kalorii. Skąd wziął się ten dzień i jak uchronić się przed porcją nadprogramowych kalorii? Zobaczmy.

Kaloryczny koniec karnawału

Tłusty czwartek to, według tradycji, ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. Wielkiego Postu przestrzegano kiedyś bardzo restrykcyjnie, zatem okres karnawału, a szczególnie jego ostatni tydzień, był okazją do beztroskiego objadania się. Stąd z pewnością w kulturze przyjął się zwyczaj spożywania tego dnia pączków, faworków i innych słodkości.

Pączki są tradycyjnym przysmakiem już od wieków. Pierwsze były robione z typowego ciasta chlebowego, nadziewano je nie marmoladą, a boczkiem, słoniną czy też mięsem. Pączki w słodkiej formie stały się popularne dopiero później. W zależności od regionu, nadziewa się je różnymi składnikami. Na Podhalu np. obowiązkowo konfiturą różaną. Według tradycji, w Tłusty czwartek każdy musi zjeść przynajmniej jednego pączka. W przeciwnym razie nie zapewni sobie szczęścia i pomyślności w dalszej części roku!

Cena tradycji

Każdego roku tysiące ludzi zadaje sobie pytanie: ile kalorii tak naprawdę ma jeden pączek? Różne źródła podają różne wartości. Tradycyjny, smażony z lukrem i marmoladą to około 300 kcal. Jego pieczony odpowiednik z lukrem pomarańczowym i marmoladą różaną dostarcza około 250 kcal. Niestety, to nie mało. Taka kaloryczność jest porównywalna do wartości całego posiłku, który jest dużo bardziej wartościowy dla naszego organizmu. Łatwo sobie policzyć, że zjedzenie pączka dostarcza tyle samo energii, co pełnowartościowy obiad. Tłusty pączek z czekoladą, obok dostarczenia nadliczbowych kalorii, może być także silnym demotywatorem podczas diety odchudzającej, i zachętą do kolejnych odstępstw.

Co zamiast pączka?

Niewielu z nas potrafi zrezygnować ze słodkości. Szczególnie w tym dniu, gdy jedzą je dosłownie wszyscy. Jeśli jednak zależy Ci na realizacji swojego celu – wybierz równie smaczne, ale za to mniej kaloryczne zamienniki pączków – chociażby bułeczki drożdżowe z cynamonem i imbirem (udowodniono, że te przyprawy mają działanie odchudzające!).

bułeczki drożdżowe z cynamonem i imbirem lub innymi przyprawami mogą być doskonała alternatywą pączków

Dietetyczne pączki

Przepis na około 17 pączków, 150 kcal każdy

Składniki:

  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 25 g masła
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • jajko

Nadzienie:

  • 100 g daktyli
  • kilka łyżeczek domowej niskosłodzonej marmolady np. wiśniowej

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
  2. Następnie przygotować rozczyn: ¼ szklanki letniego mleka, łyżkę mąki, łyżeczkę ksylitolu i rozkruszone drożdże wymieszać, i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Resztę ksylitolu, mąki i mleka, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, oraz rozczyn połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Daktyle zmiksować z marmoladą za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy.
  5. Po godzinie ciasto energicznie ugniatać na posypanej mąką stolnicy. Odrywać kawałki ciasta i formować rozpłaszczone kulki.
  6. Na środku każdej umieścić nadzienie i dokładnie zakleić.
  7. Przygotowane pączki ułożyć na blaszce do pieczenia i zostawić jeszcze na 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Pączki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Lekko przestudzone posypać zmielonym na puder ksylitolem lub OXY Froot

Rozpocznij swoją zmianę z dietą ułożoną specjalnie dla Ciebie

Chcesz dowiedzieć się więcej o Diecie OXY? Kliknij.

Podsumowanie

Tłusty czwartek może okazać się zgubny dla osób na dietach odchudzających. Zjedzenie jednego pączka dostarcza nie tylko wielu nadliczbowych kalorii, ale również może zdemotywować do stosowania diety. Dlatego warto wybierać zdrowsze i mniej kaloryczne odpowiedniki pączków.

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.