1. 296 kcal

    Śniadanie

    • B
      17 g
      T
      15 g
      W
      27 g

    Jajecznica z suszonymi pomidorami i bazylią

    1. Jaja kurze, całe
      2 szt. , 100 g
    2. Cebula
      1/ 2 szt. , 55 g
    3. Suszone pomidory
      5 plastrów , 35 g
    4. Masło ekstra
      1 łyżeczka , 5 g

    Przyprawy

    1. Bazylia świeża
      5 liści , 5 g
    2. Oregano suszone
      1 łyżeczka , 4 g
    3. Pieprz czarny
      2 szczypty , 4 g
    4. Sól
      1 szczypta , 2 g

    Sposób przygotowania:

    1. Na patelni rozpuścić masło.
    2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i suszone pomidory.
    3. Wbić jajka i delikatnie wymieszać.
    4. Dodać pieprz, sól oraz oregano.
    5. Przełożyć jajecznicę na talerz i posypać bazylią.
  2. 212 kcal

    Przekąska poranna

    • B
      6 g
      T
      17 g
      W
      13 g

    Sałatka grecka

    1. Pomidor
      1 szt. , 80 g
    2. Ogórek zielony
      1 szt. , 35 g
    3. Cebula czerwona
      1/ 2 szt. , 52,5 g
    4. Sałata
      4 liście , 40 g
    5. Oliwki czarne marynowane
      10 szt. , 25 g
    6. Ser feta
      1 plaster , 20 g
    7. Oliwa z oliwek
      1 łyżka , 10 ml

    Przyprawy

    1. Oregano suszone
      1/ 2 łyżeczki , 2 g
    2. Pieprz czarny
      1 szczypta , 2 g

    Sposób przygotowania:

    1. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę.
    2. Cebulę pokroić w pióra.
    3. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić pieprzem oraz oregano.
  3. 639 kcal

    Obiad

    • B
      51 g
      T
      29 g
      W
      52 g

    Pieczony łosoś z zieloną fasolką i kaszą kuskus

    1. Łosoś świeży
      200 g
    2. Fasola szparagowa
      2 garście , 160 g
    3. Kasza kuskus
      1 szklanka , 130 g
    4. Sok wyciśnięty z cytryny
      1 łyżka , 6 g

    Przyprawy

    1. Kurkuma mielona
      2 szczypty , 4 g
    2. Pieprz czarny
      1 szczypta , 2 g

    Sposób przygotowania:

    1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z kurkumą.
    2. Fasolkę ugotować na parze.
    3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
    4. Łososia owinąć papierem do pieczenia i piec 20 minut.
    5. Podać skropionego sokiem z cytryny, posypanego czarnym pieprzem z kaszą kuskus i fasolką.
  4. 236 kcal

    Przekąska wieczorna

    • B
      4 g
      T
      1 g
      W
      65 g

    Koktajl banan-malina

    1. Banan
      1 szt. 200 g
    2. Maliny
      150 g
    3. Woda
      3/ 4 szklanki 180 ml

    Przyprawy

    1. Mięta świeża
      5 g

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem wody.
  5. 220 kcal

    Kolacja

    • B
      10 g
      T
      3 g
      W
      47 g

    Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką

    1. Chleb żytni pełnoziarnisty
      2 kromki , 80 g
    2. Serek twarogowy ziarnisty
      4 łyżki , 120 g
    3. Rzodkiewka
      2 szt. , 30 g

    Przyprawy

    1. Pieprz czarny
      1 szczypta , 2 g

    Pieczywo chrupkie

    1. Chleb chrupki
      1 szt. , 14 g

    Sposób przygotowania:

    1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.
    2. Na chleb nałożyć serek i plasterki rzodkiewki.
    3. Posypać pieprzem.

* Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.