Gdy temperatura na dworze oscyluje w okolicy 30 stopni, wiele osób zaczyna cierpieć na… brak apetytu! Dzieje się tak ponieważ organizm nie traci energii potrzebnej do utrzymania stałej temperatury ciała. Powoduje to, że latem zapotrzebowanie na energię nieznacznie spada – mniejszy apetyt to naturalna reakcja organizmu, któremu zależy na wyrówaniu bilansu kalorycznego. Jednak nawet latem warto trzymać się zasady 5 posiłków dziennie! Jak zatem komponować menu idealne na lato?

Jak ułożyć odchudzające menu na lato?

Gdy temperatura na dworze oscyluje w okolicy 30 stopni, wiele osób zaczyna cierpieć na… brak apetytu! Dzieje się tak ponieważ organizm nie traci energii potrzebnej do utrzymania stałej temperatury ciała. Powoduje to, że latem zapotrzebowanie na energię nieznacznie spada – mniejszy apetyt to naturalna reakcja organizmu, któremu zależy na wyrównaniu bilansu kalorycznego. Jednak nawet latem warto trzymać się zasady 5 posiłków dziennie! Jak zatem komponować menu idealne na lato?

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Jaki obiad na upalne dni?

Latem warto spożywać dania lekkostrawne, raczej unikać dań smażonych czy panierowanych. Zamiast nich lepiej sprawdzą się lekkie obiady: gotowane, gotowane na parze, grillowane lub pieczone, fit sałatki, czy chłodzące zupy na lato. Punkt obowiązkowy to owoce i warzywa, które zapewniają organizmowi witaminy i składniki mineralne, a przy okazji poprawiają jego nawodnienie.

Dobre obiady na upały można oprzeć na sezonowych warzywach z dodatkiem kasz, czy makaronów pełnoziarnistych. Takie dania są lekkostrawne i wcale nie muszą być nudne! W końcu letnie warzywa są naprawdę pełne smaku i zapachu, a przyprawione czosnkiem i ziołami, z dodatkiem wspomnianych kasz i np. posypane serem feta lub kawałkami grillowanego kurczaka, potrafią stanowić pyszny, szybki i tani obiad!

Być może zaciekawi Cię fakt, że tradycyjna medycyna chińska dzieli produkty na takie o właściwościach ogrzewających i ochładzających? Te drugie, doskonałe na lato to na przykład:

  • sałata, rukola, bakłażan, szparagi, grejpfrut, burak, brokuły, grzyby, kalafior, seler, pieczarki, papryka, jabłka, kukurydza, szpinak, kabaczek, pomidory, cukinia, jarmuż, rzodkiewka, seler naciowy, ciecierzyca, soja i tofu, maliny, jeżyny

obiady na lato

Kolorowe sałatki na lato

Lato to doskonały moment, by puścić wodze fantazji przygotowując pyszne sałatki. Uwierz mi, tutaj ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia! :) Jeśli szukasz inspiracji, podpowiadam czym możesz się pokierować, komponując pyszną i pełnowartościową Miskę Rozmaitości. Coś pomiędzy sałatką, a daniem głównym :)

Jak skomponować Miskę Rozmaitości

  1. Zacznij od zielonej bazy wybierając jedną z tych rzeczy: sałata rzymska, sałata masłowa, miks sałat, roszponka, szpinak, rukola, jarmuż

  2. Dodaj węglowodany: ryż lub makaron pełnoziarnisty, dowolną kaszę, bataty lub ziemniaki

  3. Uzupełnij białkiem: gotowaną soczewicą, ciecierzycą, jajkiem tofu, pieczonym kurczakiem lub łososiem

  4. No i koniecznie jakieś warzywa na ciepło, grillowane lub pieczone, np.: cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, brokuł

  5. Na sam koniec warto pamiętać o ziarnach i dobrych tłuszczach: posyp swoją Miskę Rozmaitości pestkami dyni, słonecznika, posiekanymi orzechami i na górę połóż plasterki awokado lub polej oliwą

Składniki możesz dowolnie ze sobą miksować i za każdym razem komponować zupełnie inną Miskę! Do tej zabawy można też zaprosić dzieciaki i rodzinę :)

zupa na lato

Idealna zupa na lato to chłodnik!

Latem, kiedy żar leje się z nieba, świeży chłodnik to doskonała alternatywa rozgrzewającej zupy. Najpopularniejszy chłodnik to oczywiście litewski, przygotowany są na bazie młodych buraczków i botwinki, z kefirem, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i pomidorami, serwowany z jajkiem gotowanym na twardo.

W Hiszpanii niezwykle popularną zupą jest gazpacho – można powiedzieć, że to taka ichnia wersja chłodnika. Podstawą tego dania są pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, chleb i ocet (sherry, winny lub jabłkowy). Proste i szybkie w przygotowaniu, pozwoli Ci się poczuć jak na Hiszpańskich wakacjach bez wychodzenia z domu :).

Pyszne chłodniki przygotować można również z cukinii, ogórków, marchewki, a nawet z owoców: truskawkowo–arbuzowy lub melonowy.

A co, jeśli to właśnie latem chcesz rozpocząć odchudzanie?

Lato to doskonała pora, by rozpocząć walkę ze zbędnymi kilogramami. Jest pełne pysznych owoców i warzyw, z których przyrządzić można naprawdę ciekawe dania. Jak o każdej porze roku, decydując się na odchudzanie, tak i latem warto pamiętać o indywidualnie dopasowanym planie diety! Jeśli szukasz diety, z którą schudniesz, a jednocześnie poznasz pyszne smaki i nie będziesz chodzić głodna – koniecznie sprawdź naszą Dietę OXY! W tej diecie to Ty decydujesz, co danego dnia zjesz i nie musisz się martwić komponowaniem przepsiów oraz liczeniem kalorii. I odchudzanie staje się proste i przyjemne! W OXY znajdziesz dużo przepisów z użyciem sezonowych produktów, a także przepisy dobre na podróż, czy super–szybkie i uproszczone menu, które z łatwością przygotujesz nawet na wyjeździe.

Poznaj pyszną Dietę OXY z przepisami na lato!

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.