Wielkanoc już za rogiem! Święta to może być ciężki czas dla Twojej diety i figury. Może, ale wcale nie musi! Przygotowałam kilka przepisów na tradycyjne, ale nieco odchudzone wielkanocne dania. Jak wszystkie przepisy z OXY – proste i szybkie w przygotowaniu. Jestem pewna, że zasmakują zarówno Tobie, jak i Twojej rodzinie! :)

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Dietetyczny żurek

Składniki (na 4 porcje):

  • zakwas na żurek (około 330 ml), szklanka
  • marchew (90 g), 2 sztuki
  • pietruszka, korzeń (180 g), 2 sztuki
  • por (150 g), sztuka
  • seler korzeniowy (120 g), sztuka
  • ziemniaki (360 g), 4 sztuki
  • kiełbasa domowa (190 g), 2 sztuki
  • ziele angielskie, 4 ziarna
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula (220 g), 2 sztuki
  • chrzan tarty (8 g), 2 łyżeczki
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa: marchew, por, pietruszkę, seler obrać i wrzucić do gotującej się wody.
  2. Wywar odcedzić i wykorzystać do przygotowania żuru.
  3. Na patelni podsmażyć trochę cebuli i plastry białej kiełbasy domowej.
  4. Do wywaru dodać zakwas i zawartość patelni, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbek czosnku. Całość zagotować.
  5. Dodać przyprawy: odrobinę chrzanu, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, tak aby żur nabrał odpowiedniego aromatu.

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Lekki sernik z sosem jagodowym

Składniki na całe ciasto:

Zalecana porcja – kawałek około 120 gramów

  • ser twarogowy chudy (500g) opakowanie
  • jogurt naturalny (150g) mały kubek
  • budyń śmietankowy, proszek (30g) 3,5 łyżki
  • jaja kurze całe (100g) 2 sztuki
  • miód pszczeli (15g) 1,5 łyżeczki
  • ksylitol (21g) 3 łyżeczki
  • rodzynki (30g) 2 łyżki
  • laska wanilii lub aromat waniliowy (2g) szczypta
  • kakao proszek (10g) 2 łyżeczki
  • sól (2g) szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  3. Do miski wrzucić ser i ucierać go za pomocą miksera, dodawać jogurt, proszek budyniowy oraz miód.
  4. Białka jaj ubić na sztywną pianę.
  5. Wymieszać delikatnie masę serową z pianą z białek, dodać rodzynki oraz aromat waniliowy.
  6. Piec w małej foremce przez 40 minut w 180°C.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać kakao.
  8. Jagody podgrzać w garnuszku, posłodzić miodem. Podać z sernikiem.

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Wegetariański pasztet z soczewicy

Składniki na cały pasztet:

  • czerwona soczewica (180 g) 1 szklanka
  • kasza jaglana (40 g) 3 łyżki
  • marchew (180 g) 4 sztuki
  • cebula (110 g) 1 sztuka
  • czosnek (10 g) 2 ząbki
  • olej rzepakowy (20 g) 2 łyżki
  • mąka kukurydziana (20 g) 2 łyżki
  • curry (2 g) szczypta
  • papryka słodka (2 g) szczypta
  • sól (6 g) łyżeczka
  • otręby pszenne (12 g) 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną i soczewicę przepłukać na sicie, kaszę dodatkowo przelać wrzątkiem.
  2. Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody.
  3. Marchew, cebulę oraz czosnek oczyścić i obrać.
  4. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Soczewicę i ugotowane warzywa chwilę zmiksować.
  5. Do masy warzywnej dodać kaszę jaglaną i przyprawy: curry, paprykę słodką, sól i wymieszać.
  6. Całość przelać do podłużnej, wysmarowanej olejem i posypanej otrębami formy.
  7. Piec około godzinę w 180°C.
  8. Po upieczeniu posypać wierz nasionami słonecznika, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Schudnij i nabierz energii z dietą pełną pysznych przepisów!

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.