Coraz większą popularność zyskuje fakt, że kofeina – a co się z tym wiąże – picie kawy, pobudza spalanie tkanki tłuszczowej. Czy jednak każda kawa na odchudzanie jest tak samo dobra? Czas przyjrzeć się kawie rozpuszczalnej. Z badań wynika, że codziennie pije ją miliony Polaków!

kawa na odchudzanie

Kawa na odchudzanie

Ciężko powiedzieć, za co kawę cenimy najbardziej. Za jej smak, czy za pobudzające właściwości? Prawdą jest jednak to, że jeszcze niedawno nie wiązaliśmy picia kawy z prozdrowotnym wpływem na nasz organizm.

A zalet picia kawy jest naprawdę wiele! Przeciwdziała cukrzycy typu 2., jest źródłem antyoksydantów, witamin A i E, stymuluje układ nerwowy (stąd ten pobudzający efekt), a nawet zwiększa produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.

kawa na odchudzanie

Przejdźmy jednak do najważniejszego – dlaczego kawa odchudza?

  • kofeina stymuluje system nerwowy, który wysyła bezpośredni sygnał do komórek tłuszczowych… każąc rozpaść się im na kawałki!
  • pobudza metabolizm
  • hamuje apetyt
  • dodaje energii

Wydawać by się mogło, że nie ma wielkiego znaczenia, jaką kawę będziemy pić – byleby nie była bezkofeinowa ;) Okazuje się jednak, że kawa rozpuszczalna na odchudzanie wcale nie działa, co więcej – jej picie nie przynosi żadnych innych, pozytywnych efektów.

kawa na odchudzanie

Kawa kawie nierówna!

Czy wiesz, jak produkuje się kawę rozpuszczalną? To bardzo skomplikowany proces, który w skrócie wygląda tak:

  1. Do produkcji kawy rozpuszczalnej wybiera się te ziarna, które nie nadawały się do wyprodukowania kawy mielonej – czyli po prostu nadgniłe, uszkodzone, czy niedojrzałe. Najzwyczajniej w świecie kiepskiej jakości.

  2. Ziarna kruszy się i przepuszcza przez strumień gorącej wody o wysokim ciśnieniu.

  3. Powstały ekstrakt jest czyszczony, filtrowany i suszony.

  4. Żeby uzyskać kawę granulowaną, ekstrakt ten trzeba zaparzyć, wysuszyć i odparować z niego wodę.

  5. Do kawy rozpuszczalnej dodaje się zazwyczaj sztuczne barwniki, emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze, a nawet utwardzone oleje roślinne – kolokwialnie mówiąc w kawie rozpuszczalnej jest bardzo dużo “chemii”.

To wszystko powoduje, że w opakowaniu kawy rozpuszczalnej zostaje mało… prawdziwej kawy (a co się z tym wiąże kofeiny!) Często zawartość kawy w kawie rozpuszczalnej nie przekracza nawet 20% na opakowanie.

kawa na odchudzanie

Postaw na jakość

Żeby w pełni cieszyć się pobudzającymi i odchudzającymi zaletami kawy, warto wybrać dobrej jakości kawę mieloną.

kawa na odchudzanie

OXY Coffee to mieszanka 3 rodzajów najlepszej jakości kawy (arabiki, robusty i kawy zielonej). Została ona wzbogacona ekstraktem ze starannie wyselekcjonowanych owoców guarany, które także pełne są kofeiny. Takie połączenie powoduje, że już w jednej filiżance OXY Coffee znajduje się aż 160 mg odchudzającej kofeiny! Dla porównania – szklanka kawy rozpuszczalnej, to tylko 50–80 mg kofeiny (i masa chemicznych dodatków). Odchudzający efekt wzmacnia również ekstrakt z 7, oczyszczających organizm ziół.

Kawa na odchudzanie? Owszem działa, ale tylko taka najlepszej jakości!

Schudnij dzięki najlepszej jakości kawie

Chcesz dowiedzieć się więcej o Diecie OXY? Kliknij.

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.