Dietetyczne śniadanie
Pewnie słyszałeś, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dotyczy to wszystkich osób – zarówno tych będących na diecie, jak i nie! Dlaczego jest ono takie ważne?
Kiedy śpimy, nasz metabolizm znacząco zwalnia. To właśnie śniadanie ponownie pobudza go do pracy! To nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Jedzenie śniadań daje energię na cały dzień, a także zmniejsza ryzyko późniejszego podjadania.
Liczne badania pokazują, że rozpoczęcie dnia dietetycznym śniadaniem zwiększa prawdopodobieństwo, że reszta naszych posiłków tego dnia także będzie zdrowa, a co za tym idzie – korzystna dla naszej sylwetki!
Jednym z moich ulubionych śniadań z jadłospisów Diety OXY jest…
CZEKOLADOWA JAGLANKA (442 kcal*)
Składniki:
- kasza jaglana 5 łyżek (65 g)
- mleko spożywcze 2% tłuszczu ¾ szklanki (180 ml)
- kakao gorzkie 80% 1 łyżka (10 g)
- miód pszczeli ⅔ łyżki (16,5 g)
- wiórki kokosowe ¾ łyżki (4,5 g)
*Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.
Woda mineralna 1 szklanka (250 ml)
OXY Coffee – odchudzająca kawa z podwójną dawką kofeiny!
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłukać i ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
- Połączyć z pozostałymi składnikami.
Obiad dietetyczny
Zdrowe odżywianie to podstawa w odchudzaniu. Jedzenie powinno dostarczać nam nie tylko siły i energii, ale także witamin i składników mineralnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie znaczy to, że musi być ono skomplikowane w przygotowaniu!
Jedząc obiad dietetyczny (i każdy inny posiłek!) postaraj się skupić wyłącznie na tej czynności. Znajdź chociaż kilkanaście minut na to, żeby w spokoju i bez pośpiechu zjeść. Pamiętaj, że jedzenie w biegu i stresie powodować może problemy z trawieniem, wzdęcia i dolegliwości żołądkowe – a tym samym oddalić nasze marzenia o szczupłej sylwetce.
W jadłospisach Diety OXY znajdziesz wiele przepisów tzw “jednogarnkowych” – takich, jak to aromatyczne i rozgrzewające…
LECZO Z KURCZAKIEM (495 kcal*)
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
- cukinia ½ szt. (100 g)
- papryka czerwona ½ szt. (115 g)
- pomidory krojone w sosie własnym 1 szklanka (240 g)
- cebula ¼ szt. (około 30 g)
- olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki (20 ml)
- ryż brązowy 2 łyżki (30 g)
Przyprawy:
- oregano suszone, 2 szczypty
- bazylia świeża, 2 liście
- pieprz czarny, szczypta
- sól morska, szczypta
Czy wiesz, że zielone przyprawy, takie jak oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn (i wiele innych) pobudzają układ trawienny do pracy? Warto dodawać je więc do dietetycznych obiadów i dań!
*Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Mięso i warzywa pokroić w kostkę.
- Mięso podsmażyć.
- Następnie na patelni podsmażyć cebulę, dodać paprykę.
- Po kilku minutach dodać cukinię, przyprawy i smażyć kolejne 3–4 minuty.
- Dodać pomidory, mięso i dusić przez 2–3 minuty.
- Leczo ozdobić bazylią, podawać z ryżem.