Jeśli jesteś jedną z tych osób, które zaczynają dzień od kubka kawy, to mam dla Ciebie małe zadanie. Cofnij się w czasie i przypomnij sobie, jak czułeś się, kiedy wypiłeś swoją pierwszą kawę. Pomyśl o tej energii i mocy do działania, które towarzyszyły Ci tamtego poranka. Przyjemnie, prawda?

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Gdzie ta energia?!

To teraz zastanów się… czy tak samo czułeś się i dzisiaj rano? Pewnie już jakiś czas temu zauważyłeś, że Twoja stara kawa już na Ciebie nie działa. Nadal ją jednak pijesz, ale bardziej z przyzwyczajenia. Czy to dające powera uczucie energii o poranku minęło dla Ciebie już bezpowrotnie?

Zanim odpowiem Ci na to pytanie, pewnie chciałbyś wiedzieć, dlaczego Twoja kawa przestała działać. Przyczyny mogą być różne, wiele zależy też od tego, jaką kawę pijasz na co dzień.

Zacznijmy od przyjrzenia się kawie rozpuszczalnej instant. Czy wiesz, że znajdują się w niej jedynie śladowe ilości kofeiny? Pochodzą one z najgorszej jakości niedojrzałych, uszkodzonych, a nawet nadgniłych ziaren – takich, z którymi nie dało się już zrobić nic innego.

W procesie produkcji taką kawę “ulepsza” się chemicznymi barwnikami, emulgatorami i stabilizatorami.

Kawy mielone, zwane też parzonymi lub sypanymi są już nieco lepsze. Zawierają więcej kofeiny i w zależności od firmy i pochodzenia ziaren kawy mogą mieć gorszą lub lepszą jakość.

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Liczy się jakość

Dlaczego w przypadku kofeiny jakość jest taka ważna? Bo tylko to, co dobrej jakości działa, jak sobie tego życzymy. Czyli tylko dobrej jakości kofeina, pochodząca z dobrej jakości ziaren – pobudzi.

Jeśli Twoja stara kawa już na Ciebie nie działa, to najprawdopodobniej przyczyną jest jej kiepska jakość. Jeśli nie masz wątpliwości co do jakości swojej kawy, to być może Twój organizm uodpornił się już na jej działanie w ilości takiej, jaka występuje w Twojej kawie. Zobacz sam, jak to mniej więcej wygląda:

moc energii

  • filiżanka espresso → ok.63 mg kofeiny
  • szklanka kawy rozpuszczalnej → ok. 50–80 mg kofeiny
  • szklanka kawy parzonej → ok. 95 mg kofeiny

Potrzebujesz czegoś więcej

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – jeśli tylko chcesz, ponownie możesz doświadczyć tego uczucia energetycznego uniesienia, jakie daje kawa. Rano, w pracy, w weekend, podczas nauki do sesji, czy przed imprezą.

Znajdziesz to w połączeniu większej ilości kofeiny i najlepszej jakości składników – w OXY Coffee

moc energii

To unikalna mieszanka aż 3 rodzajów kawy, guarany, ziół i witamin. Jeśli nigdy nie słyszałeś o czymś takim, to… nic dziwnego, bo to zupełnie nowa i oryginalna rzecz.

Zerknijmy na skład – w końcu to on jest sekretem działania tej kawy:

  • Arabica z Etiopii → Zdaniem kawowych koneserów, pochodząca z Etiopii arabica to najlepsza kawa – pod względem jakości i smaku jej ziaren.

Jej picie pobudza krążenie i dodaje energii, jest dobre na pamięć i koncentrację. Pobudza nawet kreatywne myślenie!

Jest łagodna i delikatna, z delikatnym kwaskowatym posmakiem i wyczuwalnymi nutami kakao.

  • Robusta → kolejna odmiana kawy. Jej smak jest cięższy i bardziej wyrazisty niż arabiki. Posiada też więcej kofeiny i przeciwutleniaczy.

  • Zielona kawa → Czy wiesz o tym, że zielony to naturalny kolor wszystkich ziaren kawy? Ciemnobrązowe robią się dopiero w procesie palenia, którego zielona nie przechodzi.

Ma łagodny smak i charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera liczne przeciwutleniacze, które w połączeniu z kofeiną pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej. To taki bonus, który daje picie dobrej kawy – pobudza Twój umysł i spala kalorie ;)

  • Guarana → najbardziej naładowana energią roślina na naszej planecie. W jej owocach znajduje się czterokrotnie więcej kofeiny, niż w ziarnach kawy! Pochodzi z tropikalnych regionów Amazonki. Już tysiące lat temu tubylcze ludy Indian doceniły jej właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację.

moc energii

  • Wyciągi z 7 ziół → Ekstrakt z owocni fasoli, ziela skrzypu polnego i kwiatów hibiskusa pozwalają usuwać nadmiar wody z organizmu.

Ekstrakty z korzenia lubczyka, ziela krwawnika, mniszka lekarskiego i sproszkowanego, odtłuszczonego siemienia lnianego wspomagają proces trawienia.

Czy OXY Coffee ma ziołowy posmak? Absolutnie nie, ponieważ dodane są do niej jedynie bezsmakowe ekstrakty.

  • Magnez i kompleks witamin B → Picie kawy często powoduje wypłukiwanie witamin i składników mineralnych. To dlatego OXY Coffee została uzupełniona dodatkiem magnezu i witamin z grupy B. Dzięki temu nie musisz obawiać się uczucia zmęczenia i znużenia, a także problemów z pamięcią i koncentracją, jakie powodują niedobory magnezu.

Witaminy z grupy B pomagają za to zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie!

Jeśli chcesz, żeby te poranki wypełnione kawową energią znowu stały się rzeczywistością, a nie jedynie wspomnieniem – wiesz już, co robić. Wybierz unikalną OXY Coffee – mieszankę naturalnej energii o najlepszej jakości. Bez obaw o niedobory witamin i składników mineralnych!

Moc naturalnej energii!

Chcesz dowiedzieć się więcej o Diecie OXY? Kliknij.

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.