Kiedy 31. października zapada zmrok, z ukrycia zaczynają wychodzić duchy, zombie, czarownice i wampiry. Ta noc zapowiada się przerażająco – nadchodzi Halloween. Jeśli chcesz wyjść bez szwanku, dobrze Ci radzimy – zacznij przygotowania już dzisiaj i zaopatrz się w worek… słodyczy.

Dawno, dawno temu…

Nazwa Halloween pochodzi od zwrotu All Hallows’ Eve oznaczającego wigilię wszystkich świętych. Jego historia sięga czasów celtyckich, kiedy to 31 październik był ostatnim dniem roku i pożegnaniem lata, a nocą świat zmarłych przenikał do świata żywych.

Obecnie Halloween jest popularne głównie w krajach anglojęzycznych, ale jego nietuzinkowe obchody zyskują fanów na całym świecie. Dla najmłodszych jest to dobra okazja do przebrania się i powiększenia zapasów słodyczy, a dla starszych pretekst do zabawy.

Wpisz tu tekstową alternatywę dla obrazka

Cukierek czy psikus? Co wybierasz?

Tradycji Halloween jest kilka. Podstawową zasadą jest przebranie się – im straszniej, tym lepiej. Tej nocy królują wiedźmy, potwory, duchy i inne maszkary. Poczucie grozy na ulicach potęgują jack–o–lantern, czyli przerażające lampiony wydrążone z dyni.

Mali przebierańcy przeczesują okolicę w poszukiwaniu łupów. Pukają do drzwi pytając figlarnie trick or treat? (psikus albo cukierek)? Jeśli nie dostaną tego co chcą – można liczyć na niejedną psotę.

Faszerowane papryki na halloween

Dżdżownice w papryce

Jeśli planujesz małe halloweenowe party dla znajomych, zaskocz ich robaczywymi paprykami.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 160 g makaronu ryżowego
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 4 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli i papryczki chili

Przepis:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć.
  2. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Podsmażyć przez chwilę.
  3. Następnie dodać posiekane orzeszki, sos sojowy, ocet balsamiczny, ksylitol, chili i sól. Wymieszać i dusić jeszcze chwilę.
  4. Zdjąć z ognia, i wymieszać z makaronem.
  5. Z papryki odciąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Wykroić przy pomocy ostrego nożyka oczy, nos i usta.
  6. Nadziać papryki makaronowym farszem i przykryć wcześniej odciętą górną częścią papryki.
  7. Można zapiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Owocowe szczęki na halloween

Szczęki III

Jeśli natomiast spodziewasz się małych czarownic i duchów u drzwi, zaoferuj im zdrowe słodkości.

Składniki na 8 szczęk:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki migdałów całych lub słupki
  • 250g mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka miodu

Przepis:

  1. Migdały zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Następnie pozbawić je skórki i wyciąć z nich kawałki przypominające ostre kły. Można użyć również gotowych migdałów w słupkach.
  2. Jabłko pokroić w ćwiartki. Następnie od strony skórki wyciąć ostrym nożykiem środkową część, tak by skórka na brzegach imitowała usta, a całość wyglądem przypominała szczękę.
  3. Truskawki rozgnieść dokładnie widelcem lub zblendować.
  4. Każdą „szczękę” napełnić musem truskawkowym, a w brzegi powtykać zęby z migdałów.

Te i inne halloweenowe przepisy znajdziesz w swoim jadłospisie OXY przygotowanym przez naszych dietetyków na 31 października.

Rozpocznij swoją zmianę z indywidualnie dobraną dietą!

Chcesz dowiedzieć się więcej o Diecie OXY? Kliknij.

O autorce

Anna Janiszewska — Współtwórczyni Diety OXY. Dietetyk, absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki praktykom w szpitalach klinicznych, poradniach dietetycznych i placówkach żywienia zbiorowego.
Zamknij

Zrób darmowy test motywacyjny i…

poznaj swoją największą motywację, która wreszcie pozwoli Ci schudnąć.